Jak odkazić ziemię dla roślin domowych. Wypiekanie, odkażanie podłoża
Jak ponownie użyć, wykorzystać stare podłoże po roślinach domowych? |
Hej, w tym poście poruszę temat odkażania i ponownego wykorzystania podłoża - ziemi dla naszych roślin domowych. W poście znajdziesz informacje, jak przygotować podłoże gdy jesteśmy zmuszeni przesadzić roślinę w używane podłoże oraz czy ponowne użycie tego samego substratu wiąże się z jakimś ryzykiem.
Stare, używane podłoże roślin domowych - jakie jest ryzyko ponownego użycia?
- Gdy wcześniej uprawiana roślina była zaatakowana przez szkodnika, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że w podłożu znajdziemy jaja, larwy czy zamaskowane dorosłe osobniki, które tylko czyhają na nowa ofiarę, by wyssać z niej soki.
- Jeżeli wcześniej uprawiana roślina miała palmy na liściach spowodowane chorobą grzybową czy bakteryjną, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że patogeny te znajdziemy również w podłożu
- Jeżeli roślinę przelaliśmy, wdała się zgnilizna w system korzeniowy, to możemy być niemalże w 100% pewni, że patogen bakteryjny znajduje się w ziemi.
Czy takie stare, używane podłoże nadaje się tylko do wyrzucenia do brązowego pojemnika czy na gorącą pryzmę w kompostowniku? Nie! :) Możemy ją odkazić i jest na to kilka sposobów
Przed wypiekaniem- odkażaniem podłoże warto wcześniej delikatnie zwilżyć |
Wypiekanie w piekarniku podłoża dla roślin domowych krok po kroku
Bardzo ważne jest, to w jakiej temperaturze odkażamy podłoże oraz w jakim jest stanie wilgotnościowym.
co najważniejsze nie wyjałowimy podłoża.
Podłoże możemy wypiekać gdy jest suche. Zabieg zaleca się wykonywać przez 30 do 60 minut.
w podłożu mogła wyparzyć to, co niepożądane.
Podłoże wysypujemy na metalową blachę, do naczynia żaroodpornego czy na folię aluminiową w maksymalnie 3 cm warstwie. W połowie odkażania, wypiekania warto podłoże przemieszać. Uważajmy na rozgrzane naczynia i blachy!
Muszę jeszcze zwrócić uwagę na to, że wypiekanie podłoża czuć w całym mieszkaniu. Nie jest, to super przyjemny zapach ...
Podłoże wypiekamy w temperaturze 60-80 st C przez 30-60 minut |
Metoda czarnego worka
Często po przesadzaniu roślin w nową ziemię gromadzi mi się duża ilość starego podłoża, więc cześć wywożę do ogrodu, a część pozostawiam i szykuję do ponownego użycia.
Lekko zwilżone podłoże wsypuję do czarnego worka lub do wywiniętego na lewą stronę opakowania po podłożu (tak, by z zewnątrz był czarny) i wystawiam na balkon, na słońce. Worek pozostawiam na minimum tydzień.
Niektórzy odkażają podłoże wystawione na działanie promieni słonecznych, ale to powoduje wyjaławianie
Używaną ziemię przesypuję do czarnego worka i na minimum 7 dni wystawiam na pełne słońce |
Jak wzbogacić wypieczone, wyjałowione podłoże
w zależności jaką roślinę przesadzamy. Jeżeli roślina lubi nawożenie, ma grube, sztywne korzenie, to nie obawiałabym się wzbogacania podłoża przed jego użyciem.
W przypadku roślin, o delikatnych, kruchych korzeniach zasilanie podłoża zaleca się wykonać dopiero po ok 3-4 tygodnia po przesadzeniu, by nie przypalić korzeni. Również w tym przypadku stosujemy 1/4 dawki nawozu uniwersalnego, a następnie, w kolejnych tygodniach i miesiącach roślinę nawozimy wg. jej wymagań nawozowych. Do wzbogacenia możemy wykorzystać kwasy humusowe, które wpływają m.in na pojemność wodną podłoża oraz rozcieńczone nawozy organiczne. Wzbogacając podłoże zwracajmy uwagę na skład nawozów, tak by do ziemi wprowadzić mikro i makroelementy niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin.
W przypadku pojawienia się jakichkolwiek problemów po przesadzeniu w stare, nieodkażane podłoże sprawdziłabym system korzeniowy i gdy znalazłabym podgniwające korzenie, to oprócz ich oczyszczenia, wymieniłabym podłoże na nowe, a stare poddała odkażaniu lub wywiozła do ogrodu. Nieodkażanie podłoża kilkukrotnie przyczyniło się do miłych niespodzianek w postaci wybijających bulw alokazji oraz malangi w doniczkach z innymi roślinami :)
Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić ze starym podłożem, to może zainteresuje Cię ten film:
A tym czasem, niech Ci się zieleni!
Pozdrawiam
Anna Skorupska
0 comments